header
Welcome to my blog =.=, sudi-sudi bace ape yang aku tules, rajen-rajen komen,folow laa sekali ;) *wink3!, tengs for visit!

April 02, 2011

baik laa kan?pendapat aku sahaje


helo?

ta payah laa na jahat sangat an ,
bile orang da betol2 baek dengan kite
do appreciate them
kaw pon bukan laa
perfect sangat an
s0,
same -same membaiki diri
untuk menjadi lebey bergune
dalam dunie neh
ty!


yes! lyfe is so unpredictable
do not affraid of changes
juz face it!

mungkin 1 hari kaw akan ade pula di tempat mereke-mereke yang kaw perbuad begitu
ape kaw rase?
malu?
bodo?
ta gune da kan?

baru laa kite taw langit tinngi rendah an.
*eyh? betol kew? ta kesa laa
setiap orang ta sempurne kan.
mesti melakukan kesilapan
besa or kecik
ta tentu lagi an

kadang2 bergantung laa jugak pade kite na me-maaf-kan or ta nak.
TAK NAK?
heyy? sape kaw ta na me-maaf-kan orang?
sedangkan NABI pon ampun kan umat kan?

pandai2 laa fikir, ade otak kan.akal anugerah terbeser pade manusie.
use it benificially
tapi
up to individu itu na menggunekan care ape and suke haty laa kan.
juz a reminder ntok diri aku yang selaloo sangat buad sala.

dendam?
emm, aku rase ta perlu
sebab?
ape dapat?kepuasan.
aku tade na komen ape2
hak individu
setiap org ta same

keihklasan
yes! susa na lihat tapi bole rase kan.
dan susa na tunjuk.
TUNJUK?
eem, aku rase ta payah laa sangat an.
na tunjuk2 kat sape? for wut?
juz do it sepenoh haty
mybe orang laen ta nampak kan,
tapi
tape laa, kite taw ape yang kite buad kan
da most important
ALLAH, tahu.alim.*blajakan sifat ALLAH
buad laa kerene DIA
ta rugi.
*trust me


p r a y

do appreciate them
*them ta merujuk kepade sape2

hidup bagaikan ta di hargai?
tape
maybe kite bole memulakan dulu
how?
easy, hargai laa setiap orang yang penah datang dalam hidup kite
ta kesah laa
sape beliau, penjahat?pembunuh?perompak?
kenape?
hidup tapi ta di hargai same macam ape?
pandai2 laa fikir kan.

'buad laa baik berpada2, jahat jangan sekali dan bukan berkali2.'

bile dalam susa baru na terhegeh2 cari?
ape tohh?
orang pon na meluat
tapi
jangann laa buad sesutu hanye untuk di hargai
ta gune jugak an
appreciate laa seseorang, sesuatu, sesebuah, and so on..
sebelom hilang, musnah, maty, pergi dari kite.

setiap kejadian itu ade baik dan buroknyer
wacthout ur mouth
might hurt anyone

problems?
ta seronok laa hidop tanpe masalah an.
dull life =.='
na merungut pon ta gune kan, ape dapat?
penat
jangan laa fifkir

'kenape aku...'
'kalu aku ta buad neh msty aku....'
'kalau laa dapat undur mase , aku akan..'

menyesal?
memang laa amad bergune, tapi hanye laa menyesal dahulu,

"menyesal dahulu berpendapatan, menyesal kemudian tiade gune"

aku dulu wonder;

macam mane kite na sesal dahulu kan sedangkan kite ta tahu pon ape effect dari sesutu itu, baek atau buruk an.?

tapi, aku ta dapad lagi jawapan yang betol2 buad aku cakap;

'ouhh patot laa! '
*aku agak lambat paham bahase2 neh,

ade yang cakap;

'kalau kite ta taw, bende yang kite buad bakal dapat kesan burok, s0, kite sedar laa supaye jangan buad an.'

tapi aku bole tanye lagi;

if bende toh even cm ta elok, tapi effect ta mcm kite bayangkan, how?

biar laa, 1 hari naty mybe aku akan faham.

ouuh,problems,
kalau laa kite selaloo fikir2 mengenang naseb jea ta gune jugak an.
kenape ta tanye pade diri yang bermasalah toh

"how to overcome diz?"

baru laa bole bukak mate an, baru laa bole kesat2 aer mate, hinggus2 sume an.
ustazah aku pena cakap;

'ujian neh sume ALLAh na tgk kite neh kuad ke ta, toh jea, bukan laa saje2 na susa kan hidup kite'
if kite da giveup, maknenyer?

at diz point, aku mule laa sedar, yang da lepas toh juz forgive and forget.
aku mule laa berfikiran positif selepas toh.
baru laa aku sedar, banyak lagi care yang boleh wat happy, selaen dari melalak, mengenang naseb jea.
sampay bile?


t h i n k

hidup cume sekali, and ta lame pon
in fact ; kite ta taw ble kite akan pergi, mybe lagi 2 tawon, 2 bulan, 2 minggu, 2 hari, 2 jam, 2 minit, kejap lagi?
mybe, sape jea yang taw kan.
maafkan laa orang setiap hari, lakukan laa yang terbaek setiap hari,
oouuh, ! ; beramalah kamu seperti na maty esok nyer
*aku ta igt mybe pepatah arb, or? ape2 jea.

da mase untuk berpijak di bumi yang nyate
*selame neh aku kat mane?

aku tak pandai na berkate ape2, entry neh adelah peringatan semate2
kepade diri aku
bukan merujuk kepade sesiape
sori if buad ade yang terase
mmg tade niat pon na masukan unsur2 perli, or balas dendam.

juz a reminder

oouuh! bulan baru!
so, say gudbye to the awful lyfe
and
hellow to a new life


tengs to ALLAH.


pilihan terbaek?
aku rase ta semestinyer baek ntok aku
mybe, ade bende yang aku perlu belajar lagi daripade
cikgu pengalaman aku an.
juz do it!
dare to da risk


don't give up!

heyy you!
You say it best when you say nothing at all
*silent*


3 comments:

nabihancakap said...

yg pnting ikhlas, sabar dan appreciated apa yga baik. yag tak baik abaik kn.

tya . chan :) said...

woww , siyez pnjg . haha
chillll babe !!

MusLim said...

hey hunn,bkn maen pnjg lg advice..
waa da mtg bdk gmok ni..bgs2.. =D